Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Επιστολή Διαμαρτυρίας



Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας στο νέο κανονισμό προπονητών ερασιτεχνικών ομάδων. Σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού Προπονητών της ΕΠΟ (Ιούλιος 2019) όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να προσλάβουν επαγγελματία προπονητή κάτοχο διπλώματος UEFA C τουλάχιστον. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χωλαίνει σε πολλούς τομείς και τέτοιες αποφάσεις μόνο επίφαση επαγγελματισμού και βελτίωσης προσδίδουν. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές που διέπουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει εμπόδιο, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητο, για πολλές ομάδες. Η πλειοψηφία των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στηρίζονται σε ιδίες δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα στο έντονο τοπικό στοιχείο, με ό,τι ιδιαιτερότητες αυτό συνεπάγεται, συνεπώς ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της παραπάνω απόφασης  σας δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τόσο τη συνοχή και συνέχεια τους, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Επιπλέον, η πρόσληψη επαγγελματιών προπονητών κατόχων διπλώματος UEFA C θα επιβαρύνει οικονομικά ερασιτεχνικές ομάδες με ήδη περιορισμένες πηγές εσόδων. Είναι βέβαιο πως πολλά σωματεία θα εξωθηθούν στην περικοπή άλλων δαπανών, για παράδειγμα υλικοτεχνικού χαρακτήρα ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , πολύ πιο χρήσιμων για τη λειτουργία της ομάδας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάλογες μισθολογικές απαιτήσεις ενός  επαγγελματία προπονητή.  Εκτός των προαναφερθέντων, ο χρόνος έκδοσης της απόφασης (07/08/2019) λίγες μέρες μόλις πριν ξεκινήσουν την προετοιμασία τους τα περισσότερα σωματεία, δεν αφήνει περιθώριο αντίδρασης και εξεύρεσης διάδοχης κατάστασης σε κανένα σωματείο χωρίς προπονητή κατόχου διπλώματος UEFA.

Εμείς, ως ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, πιστεύουμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χρήζει βελτιώσεων και υποστήριξης. Ο επαγγελματισμός είναι χρήσιμο να διέπει κάποιες πτυχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως για παράδειγμα η οργάνωση των πρωταθλημάτων, η παροχή αθλητικού υλικού στις ομάδες αλλά και την προσπάθεια παροχής των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ αθλητές  και όχι αποκλειστικά και μόνο την τεχνική καθοδήγηση των αθλητών. Σε μια δύσκολη κοινωνική περίσταση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί αρωγό συνεκτικότητας, κοινωνικοποίησης και δημιουργικής απασχόλησης της νεολαίας και χρήζει προστασίας και υποστήριξης. Ας φροντίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με αυτόν, ο καθένας από το πόστο του,  για το παρόν αλλά και για το μέλλον του.

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει να ισχύσει αυτός ο κανονισμός, όχι μόνο στην Β΄ και Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία αλλά σε καμία ερασιτεχνική κατηγορία. Αν η Ε.Π.Ο. ευαισθητοποιήθηκε για τα ερασιτεχνικά σωματεία καλό θα ήταν πρώτα από όλα να προσφέρει  επιχορηγήσεις στις ομάδες και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των γηπέδων που είναι εδώ και χρόνια ανενεργά (υπάρχουν αρκετά στην Κέρκυρα). Αν πάλι ενδιαφέρθηκε για την τεχνική καθοδήγηση των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών τότε θα προτείναμε να γίνονται σεμινάρια κάθε χρόνο και σε όλες τις Ε.Π.Σ. της Ελλάδας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ερασιτέχνες προπονητές και η επιμόρφωσή τους να έχει συνέχεια, όχι να αρκείται σε ένα σεμινάριο 10 ημερών. Ακόμη, τα σεμινάρια αυτά θα πρέπει να είναι επιμορφωτικού και όχι διαγωνιστικού χαρακτήρα και φυσικά το παράβολο συμμετοχής για το ελάχιστο υποχρεωτικό δίπλωμα να μην φτάνει τα 700 ευρώ (350 για 2 φάσεις).

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα την τελευταία πρόταση για τα παράβολα, καθώς όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου Κανονισμού Προπονητών το παράβολο για το ελάχιστο υποχρεωτικό δίπλωμα UEFA C αυξήθηκε από τα 500 στα 700 ευρώ, αφού η εξέταση χωρίστηκε σε 2 φάσεις. Παρόμοιες αυξήσεις και διαχωρισμός της εξέτασης ισχύουν πλέον και για να υπόλοιπα ανώτερα διπλώματα UEFA B και A. Το γεγονός ότι αυτό συνέβη αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου Κανονισμού επιβεβαιώνει τον πραγματικό σκοπό της υποχρεωτικής πρόσληψης επαγγελματία προπονητή που είναι ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ.

Με αφορμή την επιστολή λοιπόν αυτή, καλούμε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, άσχετα αν έχουν διπλωματούχο προπονητή ή όχι, να αντιδράσουμε ενεργά ώστε να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός αυτός του οποίου ο χαρακτήρας είναι υποχρεωτικός και τιμωρητικός!

Μην το ξεχνάτε
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ!!!

Με τιμή,
Το Δ.Σ. του Κεραυνού Αγίου Νικολάου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου